Bilgisayar Açılırken İlk Olarak Neler Gerçekleşir?

Konusunu Sadeport.com Portalında Görüntülemektesiniz!..
Bu içerikte konuya dair en güncel bilgiler ve Sadeport forumlarında yer alan detaylı paylaşımlar sunulmaktadır.

- Sadeport.com | Bilgisayar Açılırken İlk Olarak Neler Gerçekleşir? paylaşımını detaylı inceleyebilirsiniz.

Mert-Kaan

Forum Sahibi

Bilgisayarın güç düğmesine bastığımızda masaüstünün ekrana gelmesi yalnızca birkaç saniye sürer. Ancak bu kısa süre içerisinde arka planda birçok işlem gerçekleşir. Donanımlar kontrol edilir, sistem bileşenleri hazırlanır ve işletim sisteminin yüklenmesi sağlanır.

Güç Verildiğinde İlk Ne Olur?

Güç düğmesine basıldığında güç kaynağı (PSU), anakarta ve diğer bileşenlere gerekli elektriği gönderir. İşlemci çalışmaya başlar ve sistem açılış sürecinin ilk adımları başlatılır.

POST Testi Nedir?

POST (Power-On Self Test), bilgisayarın açılış sırasında yaptığı ilk donanım kontrolüdür. İşlemci, RAM, ekran kartı ve diğer temel bileşenler test edilir. Herhangi bir sorun tespit edilirse sistem hata mesajı verebilir veya açılmayabilir.

BIOS veya UEFI'nin Görevi

POST işlemi tamamlandıktan sonra BIOS veya UEFI devreye girer. Bu yazılımlar depolama aygıtlarını kontrol eder ve işletim sisteminin bulunduğu diski tespit ederek yükleme işlemini başlatır.

İşletim Sistemi Nasıl Yüklenir?

BIOS veya UEFI gerekli kontrolleri tamamladıktan sonra Windows, Linux veya yüklü olan diğer işletim sistemlerini çalıştırır. Sürücüler yüklenir, sistem servisleri başlatılır ve kullanıcı oturum ekranı görüntülenir.

Açılış Süresini Neler Etkiler?

SSD kullanımı, RAM miktarı, işlemci performansı ve sistemde çalışan başlangıç programları bilgisayarın açılış hızını doğrudan etkileyebilir. Modern sistemlerde SSD kullanımı açılış süresini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Kategori:
Bilgisayar