BeliZa
Editör
Evlilikte Ev İşlerinin Paylaşımı Neden Bu Kadar Çok Tartışmaya Yol Açar?
Evlilikte Ev İşlerinin Paylaşımı Neden Bu Kadar Çok Tartışmaya Yol Açar?
Evlilikte ev işleri, yalnızca temizlik yapmak, yemek hazırlamak veya alışverişe gitmekten ibaret değildir. Ev düzeninin devam etmesi için yapılan planlama, ihtiyaçları fark etme, eksikleri takip etme ve sorumlulukları hatırlama gibi görünmeyen bir emek de vardır. Bu nedenle eşler arasında “Ben zaten evde çok şey yapıyorum” tartışması zamanla büyüyebilir.Sorunun önemli nedenlerinden biri, işin kendisi ile sorumluluğunun birbirinden farklı olmasıdır. Örneğin alışverişe gitmek bir görevdir; evde neyin eksildiğini fark etmek, liste hazırlamak ve alışveriş zamanını planlamak ise sorumluluğun başka bir kısmıdır. Bu görünmeyen işler tek kişinin üzerinde kaldığında fiziksel yorgunluğun yanında zihinsel yük de oluşabilir.
Evlilik öncesinde ne konuşulmalı?
Çiftlerin “Ev işleri nasıl paylaşılacak?” sorusunu evlendikten sonra ortaya çıkan bir kriz olarak görmemesi faydalıdır. Çalışma saatleri, evden çalışma durumu, yemek yapma alışkanlıkları, temizlik beklentileri ve kişisel yaşam düzeni önceden konuşulabilir.Ancak her işi matematiksel olarak yüzde 50-50 bölmek her zaman gerçekçi olmayabilir. Önemli olan, toplam yükün iki taraf açısından da adil ve sürdürülebilir olmasıdır.
Tartışmalar nasıl azaltılabilir?
“Sen hiç yardım etmiyorsun” gibi genel suçlamalar yerine hangi sorumlulukların kimde olduğu açıkça konuşulabilir. Ayrıca görevlerin sürekli bir kişinin hatırlatmasıyla yapılması yerine, her eşin kendi sorumluluklarını takip etmesi daha sağlıklı bir düzen oluşturabilir.Çocuk sahibi olunduktan sonra bu konu daha da önem kazanır. Çünkü çocuk bakımı, ev işleri ve çalışma hayatı aynı anda yürütülmeye çalışıldığında görünmeyen emek artabilir.
Sağlıklı paylaşımın amacı kimin daha fazla iş yaptığını kanıtlamak değil, iki kişinin de kendisini yalnız ve yük altında hissetmediği bir ev düzeni kurmaktır.