EbruLi
Çalışkan Üye
Vintage Broşlar Yeniden Stilin Merkezine Yerleşiyor
Vintage Broşlar Yeniden Stilin Merkezine Yerleşiyor
Broşlar, en çekici ve karakterli aksesuarı olarak yeniden sahneye çıkıyor hem de hiç olmadığı kadar iddialı bir şekilde.
Son zamanlarda moda dünyasını takip edenlerin mutlaka dikkatini çekmiştir; vintage broşlar yeniden yükselişte. Uzun yıllar daha çok anneannelerimizin takı kutularında ya da antika mağazalarında gördüğümüz broşlar, artık günlük kombinlerin en dikkat çekici tamamlayıcılarından biri haline geldi. 2026 İlkbahar/Yaz sezonunda birçok ünlü moda evi koleksiyonlarında broşlara geniş yer verirken, bu küçük aksesuarın tek başına bir kombinin havasını değiştirebildiğini görmek gerçekten etkileyici.
Bence broşların yeniden popüler olmasının en önemli nedeni insanların artık birbirine benzeyen kombinlerden sıkılmış olması. Uzun süre minimal takılar ön plandaydı. İncecik kolyeler, küçük küpeler ve sade yüzükler modaya yön verdi. Şimdi ise karakter sahibi, geçmişi olan ve kişisel tarzı yansıtan aksesuarlar daha fazla ilgi görüyor. Vintage broşlar da tam olarak bunu sunuyor.
Eskiden broş denildiğinde akla yalnızca ceket yakasına takılan klasik modeller gelirdi. Günümüzde ise kullanım alanı oldukça genişledi. Blazer ceketlerde, gömlek yakalarında, kazak omuzlarında, şalları sabitlemek için hatta çanta ve şapkalarda bile broş kullanıldığını görüyoruz. Aynı anda birkaç farklı broşu bir arada kullanmak da sezonun dikkat çeken stil önerileri arasında yer alıyor.
Vintage broşların hoşuma giden bir başka yönü de her parçanın kendine özgü bir hikâyesi varmış hissi vermesi. Çiçek motifleri, kelebek figürleri, incili tasarımlar, geometrik Art Deco çizgileri veya renkli taşlarla süslenmiş modeller... Her biri farklı bir dönemin modasını günümüze taşıyor. Bu yüzden seri üretim aksesuarlar yerine daha özel ve farklı görünen parçalar tercih edenler için oldukça güzel bir seçenek olduğunu düşünüyorum.
Broş Nasıl Takılır?
Stil tarafında ise oyun alanı oldukça geniş. Broşları sadece ceket yakasında düşünmek artık fazla klasik kalıyor. Örgü kazakların omzuna iliştirilen parçalar, atkıyı sabitleyen detaylar, çantalara eklenen küçük dokunuşlar... Hatta birden fazla broşu bir arada kullanmak 2026’nın en güçlü stil önerilerinden biri.
Kombin yaparken de aslında çok fazla kurala bağlı kalmak gerekmiyor. Düz renk bir ceketin yakasına eklenen gösterişli bir broş anında bütün görünümü değiştirebilir. Siyah bir elbise üzerine kullanılan altın tonlarında vintage bir broş çok şık dururken, kot ceket üzerinde renkli taşlı modeller daha spor ve enerjik bir hava oluşturabiliyor. Özellikle sade kıyafetleri hareketlendirmek isteyenler için oldukça pratik bir aksesuar.
İkinci el mağazaları, antikacılar ve aile büyüklerinden kalan takılar da bu trend sayesinde yeniden değer kazanmaya başladı. Belki yıllardır çekmecede duran eski bir broş, bugün çok modern bir kombinin en dikkat çekici parçası olabilir. Bu yönüyle hem sürdürülebilir modaya katkı sağlıyor hem de geçmişten gelen parçaların yeniden kullanılmasına fırsat veriyor.
Moda uzmanları da bu dönüşümün yalnızca nostaljiyle ilgili olmadığını söylüyor. Son dönemde maksimalist aksesuarlar, vintage parçalar ve miras takılara olan ilginin arttığı görülüyor. İnsanlar artık kendilerini ifade eden, karakteri olan aksesuarları tercih etmeye başladı. Broşların yeniden yükselişe geçmesinde bunun önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor.
Ben açıkçası özellikle çiçek desenli veya inci detaylı vintage broşları çok zarif buluyorum. Düz bir gömlek ya da blazer ceket üzerine takıldığında fazla uğraşmadan şık bir görünüm oluşturuyor. Ayrıca eskiyle yeniyi bir araya getiren kombinler bana her zaman daha ilgi çekici geliyor.
Siz bu trend hakkında ne düşünüyorsunuz? Hiç vintage broş kullanıyor musunuz? Ailenizden kalan eski broşlarınız var mı, yoksa yeni tasarımları mı tercih ediyorsunuz? Günlük kombinlerde broş kullanır mıydınız, yoksa bu aksesuarı daha çok özel günlere mi yakıştırıyorsunuz? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi merak ediyorum.