İşletim Sistemi Arch Linux Kurulumu

Konusunu Sadeport.com Portalında Görüntülemektesiniz!..
Arch Linux Kurulumu
Bu içerikte konuya dair en güncel bilgiler ve Sadeport forumlarında yer alan detaylı paylaşımlar sunulmaktadır.

Arch Linux Kurulumu

- Sadeport.com | Arch Linux Kurulumu paylaşımını detaylı inceleyebilirsiniz.

Mert-Kaan

Forum Sahibi

Arch Linux Kurulumu

Arch Linux Kurulumu

Arch Linux kurulumu - Linux dağıtımları - Adım adım kurulum rehberi

Arch Linux, esnek yapısı ve “kendin kur, kendin yapılandır” mantığı ile en çok tercih edilen ileri seviye Linux dağıtımlarından biridir. Kurulumu diğer dağıtımlara göre biraz daha zahmetli olsa da, sistem üzerinde tam kontrol sağlamak isteyen kullanıcılar için oldukça güçlü bir seçenektir.

Kuruluma başlamadan önce bir USB belleğe Arch ISO dosyasını yazdırmak gerekir. Ardından bilgisayar USB üzerinden başlatılır ve terminal ekranı açılır. Bu aşamada internet bağlantısı kontrol edilmelidir (ethernet genelde otomatik çalışır, Wi-Fi için iwctl kullanılır).

Disk bölümlendirme en kritik adımdır. Genellikle cfdisk veya fdisk kullanılır. UEFI sistemlerde EFI partition (yaklaşık 300–500 MB) oluşturulmalı ve FAT32 formatlanmalıdır. Geri kalan alan root (/) için ayrılır.

Dosya sistemleri oluşturulduktan sonra diskler bağlanır (mount komutu ile). Ardından temel sistem kurulumu yapılır:

pacstrap /mnt base linux linux-firmware
Sistem kurulduktan sonra fstab dosyası oluşturulur ve arch-chroot ile yeni sisteme geçilir. Burada zaman dilimi, dil ayarları ve hostname yapılandırılır.

Bootloader kurulumu (örneğin GRUB) tamamlandıktan sonra sistem yeniden başlatılır. Artık temel Arch Linux sistemi hazırdır. Sonrasında kullanıcı masaüstü ortamı (GNOME, KDE vb.), sürücüler ve ek yazılımları kendi ihtiyacına göre kurar.

Arch Linux’un en büyük avantajı, gereksiz yazılım olmadan tamamen kişisel bir sistem kurma imkânı sunmasıdır. Ancak yanlış bir adım sistemi çalışmaz hale getirebileceği için dikkatli ilerlemek gerekir.

Arch Linux Kurulumu işletim sistemleri hakkında detaylar, Arch Linux Kurulumu ile kullanıcılar sorularına yanıtı sadeport forumda bulabilir.