Ezra
Çalışkan Üye
İlişkilerde Manipülasyon Nasıl Anlaşılır? Masum Görünen Davranışların İşaretleri
İlişkilerde Manipülasyon Nasıl Anlaşılır? Masum Görünen Davranışların İşaretleri
Bir ilişkide yaşanan her anlaşmazlık manipülasyon anlamına gelmez. Hepimiz zaman zaman yanlış anlaşılabilir, kırılabilir veya istemeden karşımızdaki kişiyi üzebiliriz.Ancak bazı davranışlar sürekli tekrarlandığında ve kişinin duygularını, kararlarını veya sınırlarını kontrol etmeye başladığında durum farklı bir noktaya gelebilir.
Bu nedenle ilişkilerde manipülasyonun ne olduğunu ve hangi davranışların dikkat edilmesi gereken işaretler olabileceğini bilmek önemli.
Manipülasyon nedir?
En basit ifadeyle manipülasyon, bir kişinin karşısındaki insanın düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını kendi istediği yönde değiştirmek için dolaylı ve sağlıksız yöntemler kullanması olarak düşünülebilir.Her ikna etme çabası manipülasyon değildir.
Örneğin partnerimiz bir konuda farklı düşündüğünü anlatabilir ve bizi ikna etmeye çalışabilir. Burada bizim farklı düşünme hakkımıza da saygı gösteriliyorsa bu normal bir iletişimdir.
Manipülasyonda ise karşı tarafın karar verme özgürlüğünü zayıflatmaya yönelik davranışlar daha belirgin hale gelir.
Dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar
Sürekli suçlu hissettirmek
Her tartışmanın sonunda kendinizi haksız, suçlu veya borçlu hissediyorsanız ve karşınızdaki kişi kendi davranışlarının sorumluluğunu hiç almıyorsa bunu gözlemlemek gerekir.
“Bunu gerçekten sevseydin yapardın” gibi cümleler
Sevgiyi bir davranışı yaptırmak için araç olarak kullanmak sağlıklı bir iletişim biçimi değildir.
Birini seviyor olmak, onun her isteğini kabul etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmez.
Sessizliği ceza olarak kullanmak
Bir konuda sakinleşmek için konuşmaya ara vermek farklıdır. Ancak karşı tarafı cezalandırmak, korkutmak veya istediğini yaptırmak amacıyla sürekli iletişimi kesmek farklı bir davranıştır.
Kendi davranışlarını sürekli sizin üzerinize yıkmak
“Sen böyle davranmasaydın ben de bunu yapmazdım.”
“Beni sen bu hale getirdin.”
gibi cümleler her durumda gerçeği yansıtmayabilir. Her insan kendi davranışlarının sorumluluğunu taşımalıdır.
Yaşadığınız olayları sürekli sorgulamanıza neden olmak
Bir olay hakkında konuşulduğunda sürekli “Sen yanlış hatırlıyorsun”, “Böyle bir şey olmadı” veya “Her şeyi kafanda büyütüyorsun” denilmesi, özellikle sürekli tekrar ediyorsa kişinin kendi algısından şüphe etmesine neden olabilir.
Burada tek bir tartışmadan sonuç çıkarmak yerine davranışın sürekliliğine ve genel ilişki dinamiğine bakmak daha doğru olur.
Kıskançlık sevginin göstergesi midir?
Bence bu konu özellikle önemli.Kıskançlık zaman zaman herkesin yaşayabileceği bir duygu olabilir. Fakat kıskançlığı gerekçe göstererek partnerin arkadaşlarını, kıyafetlerini, sosyal çevresini, telefonunu veya günlük hayatını kontrol etmeye çalışmak sağlıklı bir ilişkinin göstergesi değildir.
Sevgi ile kontrol aynı şey değildir.
Bir ilişkide güven varsa iki kişinin de kendi sosyal çevresine, özel alanına ve kararlarına sahip olabilmesi gerekir.
Manipülasyona maruz kaldığımızı nasıl anlayabiliriz?
Tek bir davranıştan kesin sonuca varmak yerine kendimize bazı sorular sorabiliriz:- Bu ilişkide düşüncelerimi rahatça söyleyebiliyor muyum?
- “Hayır” dediğimde karşımdaki kişi buna saygı duyuyor mu?
- Sürekli kendimi suçlu hissetmem gerekiyor mu?
- Tartışmaların sonunda sorun ne olursa olsun hep ben mi sorumlu tutuluyorum?
- Kendi arkadaşlarımdan veya ailemden uzaklaşmaya mı başladım?
- Karşı tarafın tepkisinden korktuğum için bazı şeyleri söylemekten kaçınıyor muyum?
- Kendi kararlarımı verirken sürekli onun onayına mı ihtiyaç duyuyorum?
Sağlıklı ilişkide anlaşmazlık olmaz mı?
Elbette olur.Sağlıklı ilişki, hiç tartışmamak anlamına gelmez. Asıl önemli olan tartışma sırasında birbirimize nasıl davrandığımızdır.
Fikir ayrılığı yaşamak normaldir. Hakaret etmek, korkutmak, tehdit etmek, sürekli suçlamak veya karşı tarafın özgürlüğünü kısıtlamak ise normal bir anlaşmazlığın parçası olarak görülmemelidir.
Eğer ilişkide tehdit, şiddet, zorlayıcı kontrol veya ciddi korku varsa konu yalnızca “ilişki problemi” olarak değerlendirilmemeli; kişinin güvenliği önceliklendirilmelidir.
Sizce sevgi ile kontrol arasındaki çizgi nerede başlıyor?
Bazen dışarıdan bakıldığında çok küçük görünen bir davranış, ilişkinin içinde yaşayan kişi için oldukça yorucu olabilir.Sizce kıskançlık hangi noktada kontrol davranışına dönüşüyor?
Bir ilişkide sizi en çok rahatsız edecek davranış ne olurdu: sürekli hesap sormak, suçlu hissettirmek, sosyal çevreyi kısıtlamak, küserek cezalandırmak veya başka bir şey?
Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız, konuya farklı açılardan bakmak isteyenler için çok faydalı olabilir.
Kadın & Erkek
İlişkiler
Bir İnsan Sizi Gerçekten Seviyorsa Bunu Nasıl Anlarsınız?
Aynı Evde Olup Birbirinden Uzak Hissetmek Neden Yaşanır?
Sürekli Fedakârlık Yapan Taraf Neden Zamanla Yorulur?
Bir İnsan Kendini Sevmeden Sağlıklı Bir İlişki Kurabilir mi?
Eşler Neden Zamanla Birbirini Dinlemeyi Bırakır?
Evlilikte Kırgınlıklar Neden Birikir? Küçük Duyguların Büyük Etkisi