Sağlıklı Bir İlişkide Sınırlar Nasıl Belirlenir? “Hayır” Demek Neden Önemlidir?

Konusunu Sadeport Portalında Görüntülemektesiniz!..
İçeriği en güncel bilgiler ile yer alan detaylı Şekilde Sadeport Forumlarında paylaşılmışdır.

- Sadeport.com | Sağlıklı Bir İlişkide Sınırlar Nasıl Belirlenir? “Hayır” Demek Neden Önemlidir? - Sadeport Forum

Ezra

Çalışkan Üye

Bir ilişki içinde olduğumuzda bazen sevdiğimiz insanla aramızda hiçbir sınır olmaması gerektiğini düşünebiliyoruz.

Oysa sağlıklı bir ilişki, iki kişinin bütün kişisel alanlarını birbirine teslim etmesi anlamına gelmez.

Sevgi ve yakınlık kadar kişisel alan, özgür irade ve karşılıklı saygı da ilişkinin önemli parçalarıdır.

Peki sağlıklı bir ilişkide sınırlar nasıl belirlenir ve “hayır” demek neden bu kadar önemlidir?

Hayir-Demek-Neden-Onemlidir-sadeport-com.jpg

Sınır koymak ne anlama gelir?​

Sınır koymak, karşımızdaki kişiyi kontrol etmek veya ondan uzaklaşmak değildir.

Kendi ihtiyaçlarımızı, istemediğimiz davranışları ve bizim için kabul edilebilir olan şeyleri açıkça ifade etmektir.

Örneğin:

• “Bu konuda karar vermeden önce benim de fikrimi almak istiyorum.”
  • “Şu an yalnız kalmaya ihtiyacım var.”
  • “Telefonumu kontrol etmeni istemiyorum.”
  • “Arkadaşlarımla görüşmeye devam etmek benim için önemli.”
  • “Bu şekilde konuşulmasını istemiyorum.” demek birer sınır ifade edebilir.

“Hayır” demek sevgisizlik değildir​

İlişkilerde en çok unutulan konulardan biri de bu olabilir.

Bir insanı sevmek, onun her isteğine “evet” demek anlamına gelmez.

Hepimizin istemediği şeyleri reddetme hakkı vardır.

Bu durum sosyal planlardan maddi konulara, özel hayattan kişisel tercihlere ve fiziksel yakınlığa kadar ilişkinin farklı alanları için geçerlidir.

Bir kişi istemediği bir konuda “hayır” dediğinde karşı tarafın bunu kabul etmesi ve baskı yapmaması gerekir.

Sağlıklı ilişkide kişisel alan neden önemlidir?​

Saglikli-Bir-Iliskide-Sinirlar-sadeport-com.jpg

Bir çiftin birlikte olması, iki kişinin bütün hayatını tek bir hayat haline getirmesi gerektiği anlamına gelmez.

Kendi arkadaşlarımızın olması, ailemizle görüşmemiz, hobilerimizle ilgilenmemiz veya zaman zaman yalnız kalmak istememiz ilişkinin kötü olduğu anlamına gelmez.

Aksine, iki kişinin birbirinin bireyselliğine saygı gösterebilmesi güven duygusunu destekleyebilir.

Telefon ve özel hayat konusunda sınırlar​

Günümüzde ilişkilerde en sık tartışılan konulardan biri de telefon ve sosyal medya.

“Benden bir şey saklamıyorsan telefonunu göster.”

“Şifreni bilmek zorundayım.”

“Kimle mesajlaştığını bilmek istiyorum.”

gibi talepler bazen güven problemiyle ilişkilendirilebiliyor.

Ancak mahremiyet ile gizlilik aynı şey değildir.

Bir insanın özel alanının olması, mutlaka partnerinden bir şey sakladığı anlamına gelmez.

İlişkide güven oluşturmanın yolu sürekli denetlemekten çok açık iletişim kurabilmekten geçer.

Sınırlar iki taraf için de geçerli olmalı​

Sağlıklı sınırın önemli özelliklerinden biri karşılıklı olmasıdır.

Bir kişinin kendisi için istediği özgürlüğü partnerine tanımaması sağlıklı bir yaklaşım değildir.

Örneğin:

“Ben arkadaşlarımla istediğim zaman görüşebilirim ama sen görüşemezsin.”

veya

“Ben özel alanıma saygı istiyorum ama senin özel alanına karışabilirim.”

gibi çifte standartlar zaman içinde ilişkide güvensizlik ve kırgınlık yaratabilir.

Partnerimiz sınırımıza kızarsa ne yapmalıyız?​

Karşımızdaki kişinin koyduğumuz her sınıra hemen katılması mümkün olmayabilir.

İnsanların ihtiyaçları farklıdır ve bazı sınırlar konuşularak yeniden değerlendirilebilir.

Ancak sınırımızı kabul ettirmek için baskı, tehdit, hakaret veya korkutma kullanılması sağlıklı bir iletişim değildir.

Özellikle kişi “hayır” dediği halde sürekli ikna edilmeye, suçlu hissettirilmeye veya zorlanmaya devam ediyorsa burada ilişki dinamiğine daha dikkatli bakmak gerekir.

Fiziksel yakınlıkta rıza neden önemlidir?​

İlişki içinde olmak, kişinin her zaman fiziksel yakınlık konusunda istekli olduğu anlamına gelmez.

İki insan birbirini sevse veya uzun süredir birlikte olsa bile her iki kişinin de özgür iradesi ve isteği önemlidir.

İstememek, vazgeçmek veya fikrini değiştirmek mümkündür.

Karşı tarafın “hayır” cevabına saygı göstermesi gerekir.

Bu konu yalnızca romantik ilişkiler için değil, insanların birbirlerinin kişisel alanlarına ve bedenlerine yaklaşımı açısından da temel bir saygı meselesidir.

Sınır koyarken nasıl konuşabiliriz?​

Sınırlarımızı ifade ederken karşı tarafı suçlamak yerine kendi ihtiyacımızı anlatmak çoğu zaman daha yapıcı olabilir.

Örneğin:

“Sen beni hiç anlamıyorsun.”

yerine:

“Bu konuda karar verirken benim fikrimin de dikkate alınmasına ihtiyacım var.”

demek daha açık bir iletişim sağlayabilir.

Fakat güzel bir cümle kurmak her zaman karşımızdaki kişinin sınırımıza saygı göstereceği anlamına gelmez.

Sınır koymanın bir diğer önemli tarafı da karşı tarafın verdiği tepkiyi gözlemlemektir.

Sağlıklı bir ilişkide sınırların amacı nedir?​

Amaç birbirimizi uzaklaştırmak değil, ilişkinin içinde iki kişinin de kendisi olarak kalabilmesini sağlamaktır.

Sağlıklı bir ilişkide:

Sevgi vardır ama sahiplenme yoktur.
Yakınlık vardır ama kişisel alan da vardır.
Fedakârlık vardır ama zorunluluk yoktur.
Anlaşmazlık vardır ama baskı ve korkutma yoktur.

Ve en önemlisi, bir insanın “hayır” diyebilmesi ilişkiyi bozmak değil, kendi iradesini koruyabilmektir.

Sizce ilişkide en önemli sınır hangisi?​

Sizce bir ilişkide sınır koymak en çok hangi konuda zorlaşıyor?

Özel hayat ve telefon, arkadaşlıklar, ailelerin ilişkiye müdahalesi, maddi konular, yalnız kalma ihtiyacı veya fiziksel yakınlık gibi konulardan hangisi sizce daha fazla sorun yaratıyor?

Bir de merak ediyorum:

Sevdiğimiz bir insanın “hayır” cevabını kişisel algılamadan kabul etmeyi öğrenmek sizce sağlıklı ilişkinin temel şartlarından biri mi?

Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız, konuya farklı açılardan bakmak isteyen herkes için faydalı olabilir.

Kadın & Erkek

İlişkiler
İlişkilerde Manipülasyon Nasıl Anlaşılır? Masum Görünen Davranışların İşaretleri
Bir İnsan Sizi Gerçekten Seviyorsa Bunu Nasıl Anlarsınız?
Aynı Evde Olup Birbirinden Uzak Hissetmek Neden Yaşanır?
Sürekli Fedakârlık Yapan Taraf Neden Zamanla Yorulur?
Bir İnsan Kendini Sevmeden Sağlıklı Bir İlişki Kurabilir mi?
Eşler Neden Zamanla Birbirini Dinlemeyi Bırakır?

İlişkiler sadeport.com, Sağlıklı Bir İlişkide Sınırlar Nasıl Belirlenir? “Hayır” Demek Neden Önemlidir? sadeport, İlişkiler Sadeport Forum, aşk, sevgili, flört, birliktelik, ayrılık, ilişki sorunları, ilişki içerikleri
🎧 SADEPORT RADYO