Rehber Windows 10/11 Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) Raporu Alma ve Paylaşma

Konusunu Sadeport Portalında Görüntülemektesiniz!..
Windows 10/11 Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) Raporu Alma ve Paylaşma
İçeriği en güncel bilgiler ile yer alan detaylı Şekilde Sadeport Forumlarında paylaşılmışdır.

- Sadeport.com | Windows 10/11 Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) Raporu Alma ve Paylaşma - Sadeport Forum

Mert-Kaan

Forum Sahibi

Rehber: Windows 10/11 Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) Raporu Alma ve Paylaşma​

Bilgisayarınızda mavi ekran (BSOD), aniden yeniden başlama, donma, uygulamaların çökmesi, oyunlardan masaüstüne atma veya beklenmedik kapanma gibi sorunlar yaşıyorsanız, Windows'un tuttuğu olay kayıtları sorunun araştırılmasına yardımcı olabilir.

Bu rehberde, Windows 10 ve Windows 11 üzerinden Olay Görüntüleyicisi kayıtlarını (.evtx) nasıl dışa aktarabileceğinizi ve yardım almak için nasıl paylaşabileceğinizi adım adım anlatacağım.

İşlemler için ek bir program kurmanız gerekmez.

1. Olay Görüntüleyicisi nedir?​

Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer), Windows'un sistemde gerçekleşen çeşitli olayları ve hataları kaydettiği yerleşik bir araçtır.

Bu kayıtlarda uygulama hataları, hizmet başlatma sorunları, sürücüyle ilgili olaylar, sistem kapanmaları ve başka teknik bilgiler bulunabilir.

Ancak önemli bir noktayı belirtmek gerekir: Bir kaydın hata veya kritik olarak görünmesi, bilgisayarınızdaki sorunun kesin olarak o kayıttan kaynaklandığı anlamına gelmez. Kayıtların zamanı, içeriği ve yaşadığınız sorunla ilişkisi birlikte değerlendirilmelidir.

2. Olay Görüntüleyicisi'ni açma​

1. Klavyenizde Windows + R tuşlarına aynı anda basın.
  2. Açılan Çalıştır penceresine aşağıdaki komutu yazın:
eventvwr.msc

1. Enter tuşuna basın.
  2. Olay Görüntüleyicisi penceresi açılacaktır.
Bu işlem için genellikle yönetici izni gerekmez. Bazı kayıtları görüntülerken erişim kısıtlamasıyla karşılaşabilirsiniz.

[Görsel 1: Çalıştır penceresinde eventvwr.msc komutu gösterilecek.]

3. Hangi kayıtları almalıyım?​

Sorunu inceleyecek kişi sizden belirli bir günlük veya rapor istediyse öncelikle o isteği uygulayın. Belirli bir günlük belirtilmemişse aşağıdaki kayıtlar başlangıç için yararlı olabilir.

A) Sistem (System)​

Olay Görüntüleyicisi'nin sol tarafındaki menüden şu yolu izleyin:

Windows Günlükleri > Sistem

Bu günlükte Windows'un kendisi, sürücüler, hizmetler ve donanımla ilişkili olabilecek çeşitli olaylar bulunabilir.

B) Uygulama (Application)​

Şu yolu açın:

Windows Günlükleri > Uygulama

Bu günlükte uygulamalar ve bazı yazılım bileşenleri tarafından oluşturulan olaylar bulunur.

C) Kurulum (Setup)​

Şu yolu açın:

Windows Günlükleri > Kurulum

Windows kurulumu, güncelleme ve ilgili kurulum işlemleriyle ilişkili kayıtlar burada bulunabilir.

Not: Her sorun için bu üç günlüğün tamamı gerekli değildir. İnceleme yapan kişi yalnızca Sistem günlüğünü veya belirli bir hata kaydını isteyebilir.

[Görsel 2: Sol menüde Windows Günlükleri altında Sistem, Uygulama ve Kurulum bölümleri gösterilecek.]

4. Seçtiğim günlüğü .evtx dosyası olarak kaydetme​

Şimdi örnek olarak Sistem günlüğünü dışa aktaralım. Aynı yöntem, uygun menü seçeneği bulunan diğer günlüklerde de uygulanabilir.

1. Sol menüden Windows Günlükleri > Sistem bölümüne tıklayın.
  2. Sol taraftaki Sistem öğesine sağ tıklayın.
  3. Açılan menüde Tüm Olayları Farklı Kaydet... seçeneğine tıklayın. Windows sürümüne veya görüntüleme diline göre seçenek adları küçük farklılıklar gösterebilir.
  4. Açılan dosya kaydetme penceresinde Masaüstü gibi kolay bulabileceğiniz bir konum seçin.
  5. Dosya adı alanına Sistem.evtx yazın.
  6. Dosya türü .evtx olarak görünüyorsa bunu değiştirmeyin ve Kaydet'e tıklayın.
  7. Bir iletişim penceresi açılırsa, ihtiyacınıza uygun seçenekleri değerlendirin.
Aynı işlemleri Uygulama ve Kurulum günlükleri için de tekrarlayabilirsiniz.

[Görsel 3: Sistem günlüğüne sağ tıklandığında Tüm Olayları Farklı Kaydet seçeneği gösterilecek.]

[Görsel 4: Dosya adı alanına Sistem.evtx yazıldığı kaydetme penceresi gösterilecek.]

.evtx dosyası neden önemli?​

.evtx, Windows Olay Günlüğü'nün kullandığı dosya biçimidir. Kayıtları bu biçimde paylaşmak, inceleme yapan kişinin olay ayrıntılarına ve ilgili alanlara erişmesini kolaylaştırır.

Dosyayı açıp ekran görüntüsü almak yerine, sizden istenen kayıtları mümkün olduğunda özgün .evtx biçiminde paylaşın.

5. Yönetim olayları (Administrative Events) raporu alma​

Olay Görüntüleyicisi'ndeki Özel Görünümler > Yönetim Olayları bölümü de sorun incelemelerinde istenebilir.

Bu görünüm, farklı günlüklerdeki belirli önem seviyelerine sahip olayları bir arada gösterebilir. Bu nedenle yalnızca tek bir günlükle aynı şey değildir.

Raporu almak için:
  1. Sol menüde Özel Görünümler > Yönetim Olayları bölümünü açın.
  2. Sol taraftaki Yönetim Olayları öğesine sağ tıklayın.
  3. Menüde bulunan Tüm Olayları Farklı Kaydet... seçeneğine tıklayın.
  4. Dosya adını Yonetim_Olaylari.evtx olarak belirleyin.
  5. Dosyayı kolay bulabileceğiniz bir konuma kaydedin.
Bu seçenek görünmüyorsa veya hata alıyorsanız Windows sürümünüzü ve karşılaştığınız mesajı belirtin.

Önemli: Yönetim Olayları görünümü, tüm sistem günlüklerinin eksiksiz bir yedeği değildir. Sizden özellikle Sistem, Uygulama veya başka bir günlük isteniyorsa ilgili günlüğü ayrıca dışa aktarın.

[Görsel 5: Özel Görünümler altında Yönetim Olayları ve dışa aktarma seçeneği gösterilecek.]

6. Kaydettiğim dosyayı nasıl paylaşabilirim?​

Dışa aktardığınız .evtx dosyasını, forumun ek dosya yükleme özelliği uygunsa doğrudan konuya ekleyebilirsiniz.

Dosya boyutu veya forum kısıtlamaları nedeniyle bunu yapamıyorsanız şu yöntemi kullanabilirsiniz:

1. Dosyayı Google Drive gibi bir dosya paylaşım hizmetine yükleyin.
  2. Dosyanın paylaşım ayarlarını açın.
  3. Gerekli erişim iznini, dosyayı inceleyecek kişilerin erişebileceği şekilde ayarlayın.
  4. Oluşturulan paylaşım bağlantısını forum mesajınıza ekleyin.
  5. Bağlantının başka bir tarayıcı oturumunda erişilebilir olup olmadığını kontrol edin.
Gizlilik açısından dosyanızı herkese açık yapmak yerine mümkün olan en sınırlı erişim ayarını tercih edin. Herkese açık bağlantı oluşturmanız gerekiyorsa dosyanın içeriğini önceden kontrol edin.

7. Dosyayı kaydedemiyorum veya paylaşamıyorum. Ne yapmalıyım?​

Dosya adı boş kalıyor:

• Dosya adı alanına Sistem.evtx gibi bir ad yazdığınızdan emin olun.
  • Dosyanın kaydedileceği klasörü seçin.
  • Dosya adını yazdıktan sonra Kaydet'e tıklayın.
Dosya .txt veya .csv olarak kaydediliyor:

• Yanlışlıkla farklı bir dışa aktarma veya rapor seçeneği kullanmış olabilirsiniz.
  • Sizden özgün olay kayıtları isteniyorsa ilgili günlükteki Tüm Olayları Farklı Kaydet seçeneğini kullanın ve .evtx biçimini tercih edin.
Dosya yüklenmiyor:

• Dosya boyutunu ve yükleme hizmetinin sınırlarını kontrol edin.
  • Gerekirse bir dosya paylaşım hizmeti kullanın.
  • Dosya uzantısını yalnızca adını değiştirerek başka bir biçime dönüştürmeye çalışmayın.
Bağlantı açılmıyor:

• Paylaşım izinlerini kontrol edin.
  • Dosyanın yüklemesinin tamamlandığından emin olun.
  • Bağlantıyı farklı bir tarayıcıda deneyin.

8. Rapor paylaşırken dikkat edilmesi gerekenler​

• Sorunun ne zaman gerçekleştiğini mümkün olduğunca net belirtin.
  • Sorun tekrarlanabiliyorsa olayın gerçekleştiği zamana ait kayıtları paylaşın.
  • Hata kayıtlarını tek başına kesin arıza teşhisi olarak değerlendirmeyin.
  • Dosyayı inceleyen kişiden özellikle istenen günlükleri eksiksiz paylaşın.
  • Olay günlükleri sistem ve yazılım kullanımıyla ilgili bilgiler içerebilir. Paylaşmadan önce gizlilik açısından kontrol edin.
  • İnternette rastgele bulduğunuz hata çözümlerini uygulamak yerine, kayıtların içeriğini ve sorunun belirtilerini birlikte değerlendirin.

Sonuç​

Olay Görüntüleyicisi raporu almak, Windows'ta yaşanan bazı sorunların araştırılmasına yardımcı olabilecek basit bir işlemdir. Önemli olan yalnızca raporu oluşturmak değil, doğru günlüğü seçmek ve dosyayı incelenebilir biçimde paylaşmaktır.

Bu rehberin yararlı olmasını umuyorum. Eklemek istediğiniz bilgiler veya düzeltilmesi gereken noktalar varsa konu altında belirtebilirsiniz.

İyi forumlar.

İsletim Sistemleri sadeport.com, Windows 10/11 Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) Raporu Alma ve Paylaşma Sadeport Portalı, Windows, Windows 11, Linux, Ubuntu, Debian, Fedora, Arch Linux, Linux Mint, openSUSE, Kali Linux, Pardus, macOS, ChromeOS, Android, iOS, FreeBSD, işletim sistemi