İşletim Sistemi Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları Rehberi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mert-Kaan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Konusunu Sadeport.com Portalında Görüntülemektesiniz!..
Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları Rehberi
Bu içerikte konuya dair en güncel bilgiler ve Sadeport forumlarında yer alan detaylı paylaşımlar sunulmaktadır.

Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları Rehberi

- Sadeport.com | Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları Rehberi paylaşımını detaylı inceleyebilirsiniz.

Mert-Kaan

Forum Sahibi

Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları 2026 Rehberi

Giriş

Windows 11 ve diğer işletim sistemlerinde (Windows 10, Linux dağıtımları) kullanıcılar zaman zaman boot hataları, uygulama çakışmaları veya sistem performans sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu rehber, yaygın sorunları tespit etme, çözme ve önleme adımlarını içerir. Forum kullanıcıları, deneyimlerini paylaşarak birbirine yardımcı olabilir.

1. Boot (Başlangıç) Hataları ve Çözümleri

Yaygın Boot Hataları:
  • “BOOTMGR is missing” veya “Operating System not found”
  • Windows 11 açılmıyor, sonsuz başlatma döngüsü
  • Linux GRUB hataları (dual boot kullanıcıları için)
Çözüm Önerileri:
  • Windows Kurtarma Modu: Başlat > Shift + Yeniden Başlat > Sorun Gider > Başlangıç Onarma
  • Komut Satırı ile Boot Onarma:

Kod:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd

• Linux GRUB Hataları: Live USB ile grub-install ve update-grub komutları
  • SSD/Hard Disk Kontrolü: Disk hatalarını kontrol etmek için chkdsk /f /r
Örnek:
Windows 11 bilgisayarı açılmayan bir kullanıcı, kurtarma modu ve bootrec /rebuildbcd komutuyla sistemi 5 dakika içinde tekrar açabilir.

2. Uygulama Çakışmaları ve Çözümleri

Yaygın Çakışmalar:
  • Antivirüs programları aynı anda çalışırken çakışmalar
  • Ekran sürücüsü ve oyun performans problemleri
  • Office veya tarayıcı eklentileri çakışması
Çözüm Önerileri:
  • Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesi ile gereksiz uygulamaları devre dışı bırak
  • Uyumluluk modu: Eski uygulamalar için sağ tık > Özellikler > Uyumluluk
  • Programları kaldırıp temiz kurulum yapmak
  • Sistem geri yükleme noktası oluşturup hatalı güncellemeleri geri almak
Örnek:
Bir kullanıcı oyun açarken çökme sorunu yaşıyorsa, ekran sürücüsünü güncelleyip gereksiz arka plan uygulamalarını kapatması yeterli olabilir.

3. Sistem Performansı ve Donanım Kontrolü

Performans Sorunları:
  • Bilgisayar yavaş açılıyor veya uygulamalar geç tepki veriyor
  • Yüksek CPU veya RAM kullanımı
Çözüm Önerileri:
  • Görev Yöneticisi ile hangi uygulamaların çok RAM veya CPU tükettiğini kontrol et
  • Gereksiz hizmetleri kapat: services.msc ile otomatik başlatılan servisleri optimize et
  • SSD kullanımı ve depolama alanını kontrol et

4. Güvenlik ve Güncellemelerle İlgili Sorunlar

• Windows Update hataları (0x80070005, 0x800F081F gibi)
  • Güncelleme sonrası sistem kararsızlığı
  • Çözüm: Windows Update Sorun Giderici, manuel güncelleme veya temiz kurulum

5. Forumda Kullanıcı Katılımı ve Tartışma Önerileri

• Kullanıcılar karşılaştıkları hataları paylaşabilir ve çözümler önerebilir
  • “Benim PC açılmıyor, yardım!” gibi başlıklar ile interaktif tartışmalar
  • Ekran görüntüleri ve komut satırı çıktılarını paylaşarak daha hızlı çözüm

Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları Rehberi işletim sistemleri hakkında detaylar, Windows 11 / İşletim Sistemi Sorunları, Boot Hataları ve Uygulama Çakışmaları Rehberi ile kullanıcılar sorularına yanıtı sadeport forumda bulabilir.