Feride
Çalışkan Üye
Yüksel Özkasap Biyografisi
Yüksel Özkasap Biyografisi
Yüksel Özkasap, Türk halk müziğinin ve gurbet türkülerinin unutulmaz seslerinden biri olarak, özellikle Almanya'da yaşayan Türk toplumunun hafızasında derin izler bıraktı. "Köln Bülbülü" adıyla tanınan sanatçı, 1960'lı yıllarda başlayan Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün kültürel hayatına sesiyle eşlik etti. Söylediği türkülerde memleket özlemini, ayrılığı, yalnızlığı, gurbetin zorluklarını ve geride bırakılan sevdaları dile getiren Özkasap, Almanya'daki Türk müzik kültürünün öncü kadın sanatçılarından biri oldu.
Malatya'da başlayan hayatı
Yüksel Özkasap, 28 Aralık 1945'te Malatya'da dünyaya geldi. Çocukluk ve gençlik yılları Türkiye'de geçen sanatçı, eğitimini tamamladıktan sonra 1960'lı yıllarda Almanya'ya gitmeye karar verdi.Özkasap'ın Almanya yolculuğu, başlangıçta bir sanat kariyerinin ilk adımı olarak düşünülmemişti. 1960'lı yıllarda Türkiye'den Almanya'ya giden pek çok insan gibi o da bir süre çalışmak ve daha sonra Türkiye'ye dönmek düşüncesindeydi. Ancak Köln'de başlayan hayatı, onu Türk müzik tarihinin en önemli gurbet sanatçılarından biri haline getirecekti.
Almanya'da müzik hayatının başlaması
Yüksel Özkasap'ın sanat hayatında dönüm noktası, Almanya'da Yılmaz Asöcal ile tanışması oldu.Almanya'ya gelen Türklerin müzik ve kültür ihtiyaçlarını yakından gözlemleyen Asöcal, 1960'lı yıllarda Köln'de Türkçe müzik yayımlayan Türküola'nın temellerini attı. Türküola, Almanya'da Türkçe müzik üreten ilk plak şirketlerinden biri olarak kısa sürede önemli bir müzik merkezi haline geldi.
Özkasap da Asöcal tarafından keşfedilerek plak dünyasına adım attı. Sanatçının ilk dönem kayıtları, Almanya'da yaşayan Türk işçiler arasında büyük ilgi gördü. Özkasap'ın kendine özgü, hüzünlü ve yanık yorumuyla seslendirdiği gurbet türküleri, kısa sürede Almanya'daki Türk toplumunun ortak duygularını anlatan eserler haline geldi.
İlk 45'liği "Gülom" oldu
Yüksel Özkasap'ın ilk 45'lik plaklarından biri, 1966 yılında yayımlanan "Gülom / Dere Kenarından Geçtim" oldu. Bu kayıt, sanatçının müzik kariyerindeki önemli başlangıçlardan biri olarak kabul edilir."Gülom" zaman içinde Özkasap'ın en tanınan eserlerinden biri haline geldi. Kaynaklarda, eserin ortaya çıkışının da ilginç bir hikâyesi olduğu aktarılır. Özkasap'ın en bilinen eserlerinden biri olan "Gülom", bir gazete ilanı üzerine daha önce tanınmayan bir besteci tarafından hazırlanmıştı.
Sanatçının ilk dönem 45'likleri arasında "Giderim Gurbete Evli Değilim", "Ayrılanlar Kavuşmaz mı Haticem", "Bad-ı Sabah Selam Söyle O Yare", "Merhametsiz Felek", "Atımı Bağladım Nar Ağacına", "Kalpsiz", "Her Gün Bana Geliyordun", "Fırat Kenarında Yüzen Kayıklar", "Kaderimde Vardı Geldi Başıma" ve "Kara Koçum" gibi çalışmalar da bulunuyordu.
Gurbetçilerin sesi oldu
Yüksel Özkasap'ın müziğini diğer sanatçılardan ayıran en önemli özellik, Almanya'daki Türklerin yaşadığı gurbet duygusunu doğrudan şarkılarına taşımasıydı.1961 yılında Türkiye ile Federal Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının ardından çok sayıda Türk vatandaşı çalışmak amacıyla Almanya'ya gitti. Birinci kuşak göçmenlerin yaşadığı memleket hasreti, yalnızlık, yabancılaşma, zor çalışma koşulları, dil problemi ve aileden ayrı kalma gibi duygular zamanla müziğe de yansıdı. Yüksel Özkasap bu dönemin en güçlü kadın seslerinden biri oldu.
Özkasap'ın repertuvarında "Gurbet Yolu Gariplerin Yoludur", "Almanya'da Neler Çektim", "Almanya'ya Mecbur Ettin", "Gurbet Mektubu", "İkimizi Ayıran Zalim Almanya", "Alamanya Gardaşımı Geri Ver" ve benzeri eserler önemli yer tuttu.
Bu nedenle onun türküleri yalnızca birer müzik eseri olarak değil, Almanya'daki ilk kuşak Türk göçmenlerin yaşadıkları dönemin duygusal belgeleri olarak da değerlendirildi. 2026 yılında yayımlanan akademik bir araştırmada da Yüksel Özkasap'ın seçilmiş gurbet türkülerinde birinci kuşağın yaşadığı sıkıntılar, memleket özlemi ve göç deneyimi ayrıntılı biçimde incelendi.
"Köln Bülbülü" olarak anıldı
Yüksel Özkasap'ın sesi, özellikle Köln'deki Türk toplumu arasında öylesine büyük bir karşılık buldu ki sanatçı zaman içinde "Köln Bülbülü" olarak anılmaya başladı.Bu isim, yalnızca sanatçının sesinin güzelliğini ifade eden bir lakap olmadı. Özkasap'ın sesi, Almanya'da yaşayan ve memleketlerinden uzakta kalan binlerce insan için adeta Türkiye'den gelen bir ses haline geldi.
Türküola'nın en başarılı sanatçıları arasında yer alan Özkasap, dönemin Alman kamuoyunda fazla görünür olmamasına rağmen Almanya'daki Türk toplumu içerisinde olağanüstü bir başarı elde etti. Türküola da dönemin Almanya'daki en önemli bağımsız müzik şirketlerinden biri haline geldi; Özkasap ve Metin Türköz, şirketin en çok satan sanatçıları arasında gösterildi.
Bazı kaynaklarda Özkasap'ın bir 45'liğinin satışının Almanya'da dönemin çok tanınan eserlerinden bazılarını geride bıraktığı da aktarılmaktadır. Ancak Türküola'nın kayıtları Almanya'nın resmi müzik listelerinde yer almadığından, bu başarıların dönemin resmi Alman listelerine tam olarak yansımadığı belirtilmektedir.
Yılmaz Asöcal ile evlendi
Yüksel Özkasap'ın hayatındaki önemli isimlerden biri de müzik yapımcısı ve Türküola'nın kurucusu Yılmaz Asöcal oldu.İkilinin müzik alanındaki ortaklığı zamanla özel hayatlarına da yansıdı ve Özkasap ile Asöcal evlendi. Böylece Türküola'nın sanatçı ve yapımcı kimlikleri, aynı zamanda bir aile hayatıyla da birleşti. Yılmaz Asöcal, 2021 yılında hayatını kaybetti. Vefatı, Yüksel Özkasap'ın sosyal medya hesabından duyuruldu.
45'lik plaklardan albümlere uzanan uzun kariyer
Yüksel Özkasap'ın özellikle 1960'lı ve 1970'li yıllardaki müzik kariyeri büyük ölçüde 45'lik plaklar üzerinden ilerledi. Ardından LP, kaset ve CD dönemlerinde de üretmeye devam etti.Diskografisinde yer alan başlıca çalışmalar arasında şunlar bulunmaktadır:
- 1966 – Gülom / Dere Kenarından Geçtim
- 1967 – Kahve Rengi Gözlerin / Böyle Güzel Gördün mü Sen
- 1968 – Gurbet Yolu Gariplerin Yoludur / Menekşeler Gibi Boynum Büküldü
- 1968 – İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım / Öldürecek Beni Bu Zalim Gurbet
- 1969 – Ankara Rüzgarı / İki Yabancı
- 1970 – Beyaz Atlı / Seher Vakti
- 1971 – Su Ver Leylam / Kara Sevda Bir Boş İmiş
- 1972 – Ayrı Düşünce Anladım Anamın Kıymetini / Tatlı Dile Güler Yüze
- 1973 – Dam Üstüne Çul Serer / Nar Danesi
- 1974 – Memo / İcra Memuru
- 1975 – Bu Ayrılık Neden Oldu / Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
- 1976 – Almanya'ya Mecbur Ettin Ben / Yedin Beni
- 1978 – Cafer / Sınıfsız Okul
- 1979 – Kader Ayırdı Bizi / Çok Geceler Bekledim
- 1980 – Bir Muhabbet Kuşu / Ah Şu Gurbet
- 1981 – Gurbet Diyarı / Ne Seninle Yaşanıyor
Önemli albümleri
45'lik plak döneminin ardından Yüksel Özkasap, LP ve kaset formatında çok sayıda albüm yayımladı. Kaynaklarda yer alan başlıca albümleri arasında:1969 – Gülom
Sanatçının en bilinen eserlerinden "Gülom"un da yer aldığı bu çalışma, Özkasap'ın erken dönem kariyerinin önemli kayıtları arasında yer aldı.
1975 – Beyaz Atlı
Özkasap'ın klasikleşen eserlerinden "Beyaz Atlı" ile anılan çalışma, sanatçının uzun yıllar boyunca repertuvarında yer alan eserleri arasında bulundu. Dijital kataloglarda "Beyaz Atlı" kaydı 1989 tarihli bir albüm/kayıt olarak da listelenebildiği için, farklı yeniden basımlar ve katalog tarihleri nedeniyle yayın yılı konusunda kaynak farklılıkları bulunmaktadır.
1976 – Ayrılık Ateşten Bir Ok
Gurbet ve ayrılık duygusunun öne çıktığı çalışmalarından biri olan albüm, sanatçının klasikleşen repertuvarı içinde yer aldı.
1978 – Gurbetçi
Adından da anlaşılacağı üzere gurbet temasının merkezde olduğu çalışma, Özkasap'ın Almanya'daki Türk toplumuyla kurduğu güçlü bağın örneklerinden biri oldu.
1979 – Alamanya Gardaşımı Geri Ver
Sanatçının gurbet müziğinin en belirgin örneklerinden biri olan çalışma, Almanya'ya giden insanların geride bıraktıkları aileleri ve memleketleriyle kurduğu duygusal bağın izlerini taşıdı.
1981 – Gurbet Mektubu
"Gurbet Mektubu", Özkasap'ın gurbet repertuvarının önemli çalışmalarından biri oldu. Sanatçının müziğinde mektup, haber bekleme, aile özlemi ve memlekete duyulan hasret sık sık işlenen temalar arasındaydı.
1982 – Gönül Defteri
Özkasap'ın 1980'li yıllardaki çalışmalarından biri olan "Gönül Defteri", sanatçının gurbet ve aşk eksenli repertuvarını sürdürdüğü albümler arasında yer aldı.
1983 – Annem
Anne özlemi, Yüksel Özkasap'ın repertuvarında özel bir yere sahipti. "Annem" adlı çalışması da bu duygunun öne çıktığı albümlerinden biri oldu.
1985 – Yıllarım Boşuna Geçti
1980'lerin ortasında yayımlanan çalışma, sanatçının klasikleşen hüzünlü yorum çizgisini sürdürdü.
1986 – Türkülerde İki As
Yüksel Özkasap'ın İbrahim Tatlıses ile birlikte yer aldığı çalışma, sanatçının kariyerindeki dikkat çekici projelerden biri olarak kayıtlara geçti.
1986 – Ben Kaderden Korkmuyorum
Sanatçının 1980'li yıllardaki önemli albümleri arasında yer alan çalışma, Özkasap'ın kendine özgü yorum anlayışını devam ettirdi.
1988 – Tövbe Seversem Eğer
1980'lerin son dönemindeki çalışmalarından biri olan "Tövbe Seversem Eğer", LP, kaset ve sonraki yıllarda CD formatlarında da kataloglarda yer aldı.
1989 – Yollar Senden Usandım
Özkasap'ın kaset dönemindeki çalışmalarından biri olan albüm, sanatçının uzun soluklu gurbet ve aşk repertuvarının devamı niteliğindeydi.
1990'lı yıllarda müzik hayatını sürdürdü
Yüksel Özkasap, 1990'lı yıllarda da müzik çalışmalarını sürdürdü. 1997 yılında "Ne Oldu Bize / Sevdiğim Senin Yüzünden" adlı çalışma yayımlandı. Ardından 1998 yılında sanatçıyla özdeşleşen "Köln Bülbülü" albümü müzikseverlerle buluştu."Köln Bülbülü" albümü 21 Ekim 1998 tarihli bir yayın olarak dijital kataloglarda yer alıyor ve 14 şarkıdan oluşuyor. Albümde "Vur Beni", "Çay Karası", "Beşik Kertmesi", "Geze Geze", "Acılara Sürgünüm", "Reyhan", "Aşık Oldum Deli Gibi", "Geri Çevirme", "Ordunun Dereleri" ve "Şen Ola Düğün" gibi eserler bulunuyor.
2000'li yıllarda geçmişine dönerek üretmeye devam etti
Özkasap, 2003 yılında "Sevda Yüklü Kervanlar" ve "Gülom" adlı çalışmalarla yeniden dinleyicilerinin karşısına çıktı. "Sevda Yüklü Kervanlar" albümünde sanatçının klasik repertuvarından eserler yer alırken, "Gülom" adı sanatçının kariyerinin en başındaki unutulmaz eserine yeniden gönderme yapıyordu. Dijital kataloglarda "Gülom" albümü 2003 tarihli olarak listeleniyor.2004 yılında "Ayrı Düşünce Anladım", 2005 yılında "Kırk Yılın Türküleri", 2006 yılında "Gülom" ve "Beyaz Atlı", 2007 yılında ise "Annem" adlı çalışmalar kataloglarda yer aldı. Bu dönemde yayımlanan bazı kayıtların daha önceki plak ve kasetlerin yeniden düzenlenmiş veya yeniden basılmış versiyonları olduğu görülüyor. Bu nedenle dijital platformlardaki yayın yıllarının ilk fiziksel baskı tarihleriyle her zaman aynı olmadığı dikkate alınmalıdır.
"Kırk Yılın Türküleri" ile geçmişini yeniden hatırlattı
Yüksel Özkasap'ın uzun sanat hayatını anlatan en anlamlı çalışmalardan biri "Kırk Yılın Türküleri" oldu.Sanatçının onlarca yıla yayılan repertuvarından seçilen eserlerin bir araya getirildiği bu çalışma, Özkasap'ın gurbet türkülerindeki yerini yeniden ortaya koydu. "Köln Bülbülü" adıyla da anılan nostalji kayıtları, sanatçının ilk dönem çalışmalarını yeni kuşak dinleyicilerle buluşturdu.
Sadece sanatçı değil, yapımcı da oldu
Yüksel Özkasap'ın müzik dünyasındaki rolü yalnızca şarkı söylemekle sınırlı kalmadı.Sanatçının kendi anlatımına göre, Unkapanı'nda plak şirketi kuran ilk sanatçılardan biri oldu. 1970'li ve 1980'li yıllarda Türküola bünyesinde çeşitli sanatçıların yapımlarında da görev aldı.
Bazı biyografik kaynaklarda Özkasap'ın yapımcı kimliğiyle Zeki Müren, Hakkı Bulut, Barış Manço, Bülent Ersoy, Mine Koşan, İlhan İrem, Edip Akbayram ve İbrahim Tatlıses gibi önemli isimlerin çalışmalarında yapımcı olarak yer aldığı aktarılmaktadır.
Bu yönüyle Yüksel Özkasap, Türk müziğinde yalnızca güçlü bir kadın yorumcu olarak değil, aynı zamanda yapımcı ve müzik sektörünün gelişimine katkıda bulunan bir isim olarak da dikkat çekti.
Ödülleri ve başarıları
Yüksel Özkasap'ın kariyeri boyunca aldığı ödüller konusunda farklı kaynaklarda çeşitli tarihler ve ifadeler bulunuyor. Sanatçının kendi anlatımında, kırk yılı aşkın sanat hayatında 12 Altın Plak, bunlardan birinin Cannes Müzik Festivali'nden olduğu, ayrıca Köln Festivali Özel Sanat Nişanı ve Platin Taç gibi ödüller aldığı belirtiliyor.Başka biyografik kaynaklarda ise sanatçının 2008 yılında bir onur ödülü, 2011 yılında da Gümüş At Müzik Onur Ödülü aldığı aktarılıyor. Bu ödüllerin tamamı için bağımsız ve birincil kaynaklara ulaşmak mümkün olmadığından, biyografide ödül sayılarını ve tarihlerini kesin bir liste halinde vermek yerine sanatçının kendi anlatımına dayanan bilgilerle sınırlı tutmak daha sağlıklı olacaktır.
Yüksel Özkasap'ın müziğinde gurbet ve memleket
Yüksel Özkasap'ın sanatının merkezinde gurbet vardı.Ancak onun türkülerinde Almanya çoğu zaman doğrudan anlatılan bir mekândan ziyade, Türkiye'den uzaklığın ve memleket hasretinin sembolü olarak yer aldı. "Gurbet Mektubu", "Almanya'ya Mecbur Ettin", "İkimizi Ayıran Zalim Almanya", "Almanya'da Neler Çektim" gibi eserler, birinci kuşak göçmenlerin hayatındaki ayrılık duygusunu müziğe taşıdı. Akademik araştırmalar da Özkasap'ın eserlerinde gurbet, özlem, yalnızlık, yabancılaşma ve zor yaşam koşulları gibi temaların belirgin olduğunu ortaya koyuyor.
Bu nedenle Yüksel Özkasap'ın eserleri, yalnızca Türk halk müziği repertuvarının bir parçası değil, aynı zamanda Türkiye-Almanya göç tarihinin kültürel hafızasının önemli belgeleri olarak da değerlendirilebilir.
Ailesi ve özel hayatı
Yüksel Özkasap, Yılmaz Asöcal ile evliliğinden Gülom ve Yılmaz adlı iki çocuk sahibi oldu. Kızı Gülom'un adının, sanatçının kariyerinin en bilinen eserlerinden biri olan "Gülom" ile de özdeşleşmesi dikkat çekti.Sanatçı, uzun yıllar boyunca eşi Yılmaz Asöcal ile hem özel hayatını hem de müzik çalışmalarını birlikte sürdürdü. Asöcal'ın 2021'de vefat etmesi, Özkasap'ın hayatındaki önemli kayıplardan biri oldu.
Yüksel Özkasap'ın Türk müziğindeki yeri
Yüksel Özkasap'ın sanat hayatı, Türkiye'den Almanya'ya gerçekleşen işçi göçünün ilk dönemleriyle neredeyse aynı tarihsel çizgide ilerledi.1960'lı yıllarda Köln'e gelen genç bir Türk kadını olarak başladığı hayat, onu kısa süre içinde Almanya'daki Türk toplumunun en tanınan seslerinden birine dönüştürdü. Söylediği yüzlerce türküyle gurbetçilerin duygularını dile getiren sanatçı, özellikle kadın bir yorumcu olarak bu dönemin müzik tarihinde ayrı bir yere sahip oldu. Araştırmalarda Özkasap'ın yaklaşık 500 gurbet türküsü/kaydı ile anılması da repertuvarının genişliğini göstermektedir.
"Köln Bülbülü" adıyla anılan Yüksel Özkasap, yıllar boyunca memleketinden uzakta yaşayan insanların hasretine, ayrılığına ve umuduna ses verdi. Onun türkülerinde Almanya'ya giden ilk kuşağın yalnızlığı, geride bırakılan anne-babaların özlemi, eşlerden ve çocuklardan ayrı kalmanın acısı ve Anadolu'ya duyulan sevgi bir arada yer aldı.
Bu nedenle Yüksel Özkasap, yalnızca bir halk müziği sanatçısı değil; Almanya'daki Türk göçünün müzikal hafızasını oluşturan en önemli isimlerden biri olarak kabul edildi.
Yüksel Özkasap albümleri ve başlıca çalışmaları
Yüksel Özkasap'ın uzun kariyeri boyunca yayımlanan kayıtların bir bölümü farklı dönemlerde yeniden basıldığı için albüm ve yayın tarihleri kaynaklara göre değişebilmektedir. Başlıca albüm ve çalışmalarının kronolojik özeti şöyledir:- 1969 – Gülom
- 1975 – Beyaz Atlı
- 1976 – Ayrılık Ateşten Bir Ok
- 1978 – Gurbetçi
- 1979 – Alamanya Gardaşımı Geri Ver
- 1981 – Gurbet Mektubu
- 1982 – Gönül Defteri
- 1983 – Annem
- 1985 – Yıllarım Boşuna Geçti
- 1986 – Türkülerde İki As
- 1986 – Ben Kaderden Korkmuyorum
- 1988 – Tövbe Seversem Eğer
- 1989 – Yollar Senden Usandım
- 1997 – Ne Oldu Bize / Sevdiğim Senin Yüzünden
- 1998 – Köln Bülbülü
- 2003 – Sevda Yüklü Kervanlar
- 2004 – Ayrı Düşünce Anladım
- 2005 – Kırk Yılın Türküleri
- 2006 – Gülom
- 2006 – Beyaz Atlı
- 2007 – Annem
Ardında bir gurbet mirası bıraktı
Yüksel Özkasap'ın sesi, bir dönem yalnızca radyolardan ve plakçılardan değil, Almanya'daki işçi evlerinden, kahvehanelerden ve ailelerin dinlediği kasetlerden yükseldi.Onun türkülerini dinleyenler için "Köln Bülbülü", memleketten uzakta geçirilen yılların sesi oldu. "Gülom"dan "Gurbet Mektubu"na, "Almanya'ya Mecbur Ettin"den "Köln Bülbülü"ne kadar uzanan repertuvarı, bir sanatçının kişisel hikâyesini aşarak binlerce insanın ortak yaşamına dokundu.
Yüksel Özkasap, Türklerin Almanya'daki ilk kuşağının yaşadığı gurbet duygusunu türküler aracılığıyla gelecek kuşaklara aktaran sanatçılardan biri olarak Türk halk müziği tarihinde kendine özgü bir yer edindi.
Köln Bülbülü'nün sesi, yıllar geçse de gurbet türkülerinin hafızasında yaşamaya devam ediyor.
Almanya'ya Mecbur Ettin
Ah Almanya ah diyenler...