Mert-Kaan
Forum Sahibi
Neşet Ertaş Kimdir? Bozkırın Tezenesi’nin Hayatı
Neşet Ertaş Kimdir? Bozkırın Tezenesi'nin Hayatı, Eserleri ve Mirası
Neşet Ertaş biyografisi - Bozkırın Tezenesi kimdir - Neşet Ertaş hayatı - Türk halk müziği sanatçıları - Neşet Ertaş eserleri - Bozlak ustası
Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Neşet Ertaş, güçlü yorumu, kendine özgü bağlama tekniği ve unutulmaz bozlaklarıyla Türk kültürünün en değerli sanatçıları arasında yer alır. "Bozkırın Tezenesi" olarak anılan usta sanatçı, yaşamı boyunca Anadolu insanının sevgisini, özlemini, gurbetini, ayrılığını ve yaşam mücadelesini türküleriyle dile getirmiştir. Günümüzde eserleri hâlâ milyonlarca kişi tarafından dinlenmekte ve yeni nesillere aktarılmaktadır.
Neşet Ertaş'ın Hayatı
Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Kırtıllar köyünde dünyaya geldi. Babası, Anadolu'nun önemli halk ozanlarından Muharrem Ertaş, annesi ise Döne Ertaş'tır. Müzikle iç içe büyüyen Neşet Ertaş, küçük yaşlarda önce keman ve davul çalmaya başladı, ardından bağlamaya yöneldi. Babasından aldığı eğitim sayesinde geleneksel halk müziğini genç yaşta öğrenerek ustalaştı.Çocukluk yıllarında düğünlerde ve çeşitli etkinliklerde saz çalıp türkü söyleyen sanatçı, kısa sürede geniş bir çevrede tanınmaya başladı. Kendine has yorumu ve içten sesi sayesinde dinleyenlerin gönlünde özel bir yer edindi.
Müzik Kariyeri
1950'li yılların sonunda İstanbul'a gelen Neşet Ertaş, ilk plak çalışmalarını gerçekleştirdi. Özellikle bozlak geleneğini modern dinleyiciyle buluşturması onun kısa sürede tanınmasını sağladı. Halk müziğinin özünü korurken geliştirdiği kendine özgü icra tarzı, onu diğer sanatçılardan ayıran en önemli özelliklerden biri oldu.Sanat yaşamı boyunca yüzlerce türkü seslendiren Ertaş, yalnızca yorumcu değil aynı zamanda güçlü bir söz yazarı ve besteciydi. Pek çok eseri kendi yaşamından ve Anadolu insanının gerçek hikâyelerinden izler taşır.
En Bilinen Türküleri
Neşet Ertaş'ın seslendirdiği ve günümüzde de büyük ilgi gören eserlerden bazıları şunlardır:- Gönül Dağı
- Ah Yalan Dünya
- Neredesin Sen
- Zahidem
- Yolcu
- Kendim Ettim Kendim Buldum
- Nar Danesi
- Yar Hoyrat
Almanya Yılları
Sağlık sorunları nedeniyle bir dönem sahnelerden uzak kalan Neşet Ertaş, 1970'li yılların sonlarında Almanya'ya yerleşti. Uzun yıllar burada yaşamını sürdürmesine rağmen müzikten kopmadı. Avrupa'daki Türk toplumu için konserler vermeye devam etti ve eserlerini üretmeyi sürdürdü.2000'li yılların başında Türkiye'ye dönen sanatçı, yeniden konserler vermeye başladı. Gördüğü yoğun ilgi, onun halkın gönlündeki yerini hiçbir zaman kaybetmediğini gösterdi.
Aldığı Ödüller ve Unvanlar
Neşet Ertaş, sanat yaşamı boyunca çok sayıda ödül ve onur belgesine layık görüldü. UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" kapsamında değerlendirilen önemli halk kültürü temsilcileri arasında gösterildi. Devlet sanatçısı unvanını ise "Ben halkın sanatçısıyım." diyerek kabul etmedi. Bu yaklaşımı, onun mütevazı kişiliğinin en çok hatırlanan yönlerinden biri oldu.Neşet Ertaş Neden "Bozkırın Tezenesi" Olarak Anılıyor?
Sanatçının "Bozkırın Tezenesi" olarak anılmasının nedeni, bağlama çalarken kullandığı eşsiz tezene tekniği ve Orta Anadolu bozlak geleneğini en güçlü şekilde temsil etmesidir. Bu unvan zamanla Neşet Ertaş ile özdeşleşmiş ve onun simgesi hâline gelmiştir.Ölümü
Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine memleketi Kırşehir'de babası Muharrem Ertaş'ın yanına defnedildi. Cenazesine on binlerce kişi katılarak usta sanatçıya son görevini yerine getirdi.Neşet Ertaş'ın Türk Halk Müziğine Katkıları
Neşet Ertaş, yalnızca güçlü sesiyle değil, bozlak geleneğini gelecek kuşaklara taşımasıyla da Türk halk müziğinin en önemli temsilcileri arasında yer alır. Eserleri bugün konservatuvarlarda incelenmekte, birçok sanatçı tarafından yeniden yorumlanmakta ve dijital platformlarda milyonlarca kez dinlenmektedir. Samimi anlatımı, sade dili ve Anadolu insanını en doğal hâliyle yansıtan eserleri sayesinde Türk kültürünün unutulmaz değerlerinden biri olarak yaşamaya devam etmektedir.25.09.2012 Tarihinde Vefaatı nedeliyle Içerik yenilenmiştir.